En time trening i uken virker mot hodepine
Spenningshodepine er den vanligste formen for hodepine. Den skyldes ofte ømme muskler i nakke og skuldre og er svært lett å få når man arbeider på datamaskin. Men heldigvis finnes det råd.
En time styrketrening i uken kan halvere smertene og antall dager med hodepine, uansett om du trener en time i strekk eller om du deler opp treningen. Effekten er den samme om du gjør øvelser for nakke og skuldre en time i strekk én gang i uken, tjue minutter tre ganger i uken eller syv minutter ni ganger i uken.
Det viser en undersøkelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA. 573 kontoransatte var med i undersøkelsen.
– Det gjør ikke noen forskjell om treningen deles opp i biter eller ikke. Det viktigste er at man trener og gjør det regelmessig hver uke, men det er fleksibilitet i forhold til å trene som det passer best, sier professor Lars L. Andersen fra NFA, som er en av forskerne bak undersøkelsen.
Hardt i en time i strekk
Forskerne ville se hva som virker best, hvis man har en time til rådighet om uken til å trene. Og selv om resultatet av anstrengelsene altså er det samme, anbefaler Lars L. Andersen likevel å dele opp treningen i flere, kortere økter:
– Det er nok de færreste som orker å gjenta de samme øvelsene mange ganger i strekk i en hel time. Det er veldig slitsomt, sier han.
I undersøkelsen vurderte deltagerne smertene sine ut fra hvor vondt de hadde det på en skala fra null til ti.
Forskjell i pilleforbruk
Undersøkelsen viste også at kun de deltagerne som hadde en instruktør med til øvelsene, fikk nedsatt forbruk av smertestillende piller mot hodepine.
De som trente på egen hånd fortsatte å ta like mye paracetamol, ibuprofen og aspirin og andre hodepinetabletter som før, selv om de fikk mindre smerter. Også selv om instruktørene utelukkende hjalp til med å gjøre øvelsene riktig.
– Kanskje føler de som trener med instruktør seg mer trygge og veltilpasse, fordi instruktørene har en form for omsorg for dem, sier Lars Andersen.
I forsøket brukte deltagerne håndvekter, men om man trener med strikker eller vekter er ifølge Lars Andersen likegyldig. Deltagerne i studien trente en time i uken i tjue uker.
Les den vitenskapelige artikkelen her
Andersen CH, Jensen RH, Dalager T, Zebis MK, Sjøgaard G og Andersen LL. Effect of resistance training on headache symptoms in adults: Secondary analysis of a RCT. Musculoskeletal Science and Practice Volume 32, December 2017, Pages 38-43
Siste nytt
Ny praksis for bestilling av pasientreiser gir bedre tjenester og sparer tid
Fra 1. april blir en ny rekvisisjonspraksis for pasientreiser innført.
Hofteleddsdysplasi hos nyfødte
Norsk barnelegeforening har utarbeidet en tverrfaglig veileder om screening, beh…
Bilder, film og lydopptak i helsevesenet – dette må du vite